Primavera Etherische olieën.

Primavera Etherische olieën.

Hoe te gebruiken

Waar moet je op letten bij het gebruik van essentiële oliën:

Alle essentiële oliën zijn concentraten

Het is belangrijk dat de essentiële oliën bewust, voorzichtig en in kleine hoeveelheden gebruikt worden. De meeste essentiële oliën irriteren de huid en het slijmvlies. Ze mogen daarom niet puur gebruikt worden en niet op ogen en slijmvlies. In het algemeen geldt: minder is beter! De kunst van het gebruik van de essentiële oliën ligt in de fijne dosering.

Gevoeligheid en direct contact met de huid

Essentiële oliën moeten op de huid (lichaamsverzorging, natuurcosmetica) altijd verdund gebruikt worden, dus gemengd met een basisolie (amandel olie, jojoba olie) of in een verzorgingsproduct (badolie, bodylotion o.a.). Bij een gevoelige of allergisch reagerende huid altijd eerst een contactproef doen in de elleboog met de (in een basisolie verdunde) essentiële olie.Wordt de huid rood na het opbrengen, dan de betreffende olie niet gebruiken.

Zwangerschap

De volgende oliën kun je tijdens de zwangerschap voorzichtigheidshalve beter niet gebruiken: rozemarijn, salie, hysop, jeneverbes, tijm, laurier, dragon. Bovendien kun je tijdens de zwangerschap beter essentiële oliën vermijden die een hormoonachtige werking kunnen hebben, zoals de olie van anijs, salie of scharlei enz.

Houdbaarheid en opslag

Essentiële oliën zijn op weinig uitzonderingen na (citrus oliën, naaldboom oliën) meerdere jaren houdbaar. Veel oliën ondergaan, indien goed bewaard, zelfs een rijpingsproces, zoals bijv. vetiver, patchouli, sandelhout en ook rozenolie,die een vollere en zachtere geur krijgt, naarmate hij ouder wordt. Citrus oliën echter moeten na opening van het flesje binnen een jaar opgemaakt worden. In principe geldt: als je een essentiële olie tegen het licht beschermt en koel en met de originele sluiting bewaart, blijft de kwaliteit langer goed. Het is belangrijk de essentiële oliën niet bij warmtebronnen en in het donker, in een goed gesloten glazen flesje, te bewaren. Na gebruik direct weer sluiten.

Essentiële oliën die de lichtgevoeligheid van de huid verhogen

Engelwortel, sint-janskruid, ijzerhard en citrus oliën, vooral bergamot, kunnen de lichtgevoeligheid van de huid verhogen. Deze niet gebruiken op de huid wanneer je naar buiten gaat in de zon.

Homeopathie

Mensen onder homeopathische behandeling kunnen het beste, na overleg met de therapeut, essentiële oliën als kamille, kamfer en pepermunt vermijden.


Er zijn geen producten beschikbaar uit deze categorie.